Szülőköszöntés - igen, vagy nem?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy szükséges eleme-e az esküvői szertartásnak a szülőköszöntés. Ennek eldöntéséhez szeretnék egy kis támogatást, valamint néhány tippet adni.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Jegyespárként lehet, hogy Bennetek is felmerült a kérdés, hogy legyen-e szülőköszöntés az esküvői ceremóniátokon. Érvelni oldalakon keresztül lehetne mellette és ellene is, de nem ez a célom. Ez ugyanis mindig rajtatok, Kettőtökön múlik.

Minden Pár helyzete más, és ennek megfelelően érdemes dönteni, illetve a köszöntést is - formában és szövegben - ehhez igazodva megvalósítani. De hogy felelősségteljes döntést hozhassatok, amit biztosan nem bántok majd meg, szeretném egy kicsit megvilágítani, mi is valójában a szülőköszöntés, és hogy milyen lehetőségek vannak a kivitelezésére.

Tudom, hogy vannak elvárások, van illem és vannak véleményezők is szép számmal, de ezt most felejtsük el. A lényeg az, hogy bárhogy is döntötök, azt jó érzéssel tehessétek.

Többen tévesen úgy hiszik, hogy a szülőköszöntés a szülőktől való elköszönést jelenti. Pedig nem. Attól, hogy felnőtt életedet immár Házastársad oldalán folytatod tovább, a szüleiddel való viszony mit sem változik. Ők a szüleid, Te pedig a gyermekük maradsz. Nincs miért elköszönni.

Mit is köszönünk meg valójában?

Az, hogy most épp az esküvődre készülsz, nagyon is azt jelenti, hogy élsz! Az életedet pedig a szüleidtől kaptad. Teljesen mindegy, hogy milyen volt az ő kapcsolatuk, mennyi ideig tartott, hogyan élnek, vagy hogy milyen emberek, nélkülük nem lehetnél itt. Ilyen módon a legnagyobb ajándékot kapjuk a szüleinktől; az életünket. Jó esetben azon túl, hogy életet adtak nekünk, fel is neveltek, és saját lehetőségeik és legjobb tudásuk szerint terelgettek bennünket a felnőtté válás útján. De bármit is tettek, vagy épp nem tettek a szüleid, ez tette lehetővé azt, hogy azzá az emberré váltál, akit ma valaki mindennél jobban szeret! Hát ezt köszönjük meg az esküvői ceremónia keretében. Illetve köszönetet mondhatsz Házastársad szüleinek is, hiszen tőlük is nagy ajándékot kaptál, a Kedvesedet. 

Ha a nagyszüleid neveltek, ugyanez a történet. Értelemszerűen nélkülük sem jutott volna el Hozzád az élet, de más minőségű energiát, áldozatot kívánt tőlük a felnevelésed, mint ha a szüleid neveltek volna.

Nevelőszülők esetében megint picit más a helyzet, mert bár ők nem az életet adták tovább Neked, egy egészen más minőségű döntést és áldozatot hoztak azért, hogy Te az lehess, aki vagy, és ott állhass a Szerelmed mellett, hogy kimondd a Boldogító Igent. Az ő dolguk sem könnyebb, sőt, több szempontból nehezebb, mint a vér szerinti szülőké. Őket is megilleti a köszöntés!

Viszont vannak olyan helyzetek, amikor annyira rossz a szülőkkel való viszony, hogy nem is lenne hiteles a köszöntésük. Ebben az esetben nem kell erőltetni!

Ha viszont Jegyesed nem jár ugyanebben a cipőben, akkor semmiképpen sem javaslom, hogy ő köszöntse a szüleit, Te pedig ne (persze, ha jelen vannak). Megoldás van erre a helyzetre is, de nem ez!

Ha egyikőtök szülei vannak csak jelen, akkor megegyezés kérdése, hogy köszöntitek-e őket, és ha igen, akkor milyen formában teszitek azt.

Vannak olyan Párok, akiknél egyik, vagy mindkét szülő elhunyt. Ebben az esetben, ha a szülőköszöntés mellett döntötök, megtehetitek, hogy tiszteletetek jeléül üresen hagyjátok az elhunyt székét. Ezt mi is így tettük az esküvőnkön. Édesapám már nem lehetett velünk, de édesanyám és a Férjem szülei igen. Így anyukám mellett üresen hagytunk egy széket apu tiszteletére. De ezt is csak egy lehetőség, ha Neked ez nem jó érzés, ne tedd!


A koreográfia számtalan lehet.

• köszönthettek virággal, borral, egy dallal, egyedi ajándékkal, élménnyel, vagy csak egy meleg öleléssel

• a köszöntő beszédet megírhatjátok/elmondhatjátok Ti magatok, vagy megteheti a szertartásvezetőtök.

• lemehettek a szüleitekhez, vagy csak felállva és feléjük fordulva köszönitek meg, amit értetek tettek

• köszöntheti mindenki a saját szüleit, vagy Házastársatok szüleit is

• ezt megtehetitek külön-külön, vagy együtt is odamehettek a szülőkhöz

• a szülőköszöntés alatt kérhettek odaillő zenei aláfestést, látványelemeket

Volt olyan Párom, ahol azért nem akarták a szülőköszöntést, mert a két Örömanya és a Menyasszony is nagyon érzelmes típus, így azt gondolták, túl nagy sírásba fog átcsapni a szertartás. Itt azt javasoltam, ne hagyjuk ki, viszont én tolmácsolom a nevükben a köszöntést. Ezt hálásan fogadták, mivel nagyon jó a viszonyuk a szülőkkel, és szerették volna kifejezni hálájukat. 

Nincs megoldhatatlan helyzet. Ha megtisztelitek a szertartásvezetőtöket azzal, hogy elmondjátok neki, hogy milyen az élethelyzetetek, kik neveltek, és hogy milyen a viszonyotok velük, egészen biztosan fog Számotokra megfelelő megoldást találni. Én azt vallom, bármit lehet, de csak akkor, ha az jó érzést okoz mindenkinek.

Remélem, tudtam támogatni a döntéseteket, de ha egyéb kérdésetek van, kérlek, keressetek bizalommal!

Szilvássy-Garzó Éva

szertartásvezető

www.kapcsolathangolo.hu


szertartásvezető Szilvássy-Garzó Éva

Szertartásvezető

Szilvássy-Garzó Éva, mesterfokozatú szertartásvezető és kapcsolathangoló vagyok. 

Szenvedélyesen hiszek a házasságban, és a legnagyobb boldogsággal tölt el, amikor egy-egy pár...

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:

Blogértesítő

Ha szeretnél értesülni a legfrisebb cikkekről, add meg e-mail címedet:


Keresés

Cikkajánló

Esküvő a Baradla-barlangban, avagy egy különleges esketés története
2017-05-15


A helyszín az Aggteleki Cseppkőbarlang, ahol a kivételes akusztika eredményeként sem mikrofonra, sem nagy hangerőre nem volt szükség, hiszen a barlang csendjében a legkisebb neszt is hallani...Tovább

Szakember kereső hirlevél