Melyik oldalon kell állnia a vőlegénynek és a menyasszonynak az esküvőn?

2019-07-30 - Bédy Eszter Diána

Az esküvő előtti kavarodásban, sokszor az utolsó pillanatban merül csak fel az a kérdés, hogy hol álljon a menyasszony és a vőlegény a szertartás alatt? Erre sokféle válasz létezik. Persze az én véleményem az, hogy mindenki döntsön belátása szerint.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Melyik oldalon kell állnod vagy ülnöd a ceremónia alatt?


Hubadúr ceremóniamester véleménye alapján:

„Oda, ahova mondják.”

„Mert a papnak, lelkésznek, anyakönyvvezetőnek, szertartásvezetőnek általában határozott elképzelése van erről a kérdésről.”

Egyetértek.

Nekem is megvan a véleményem, hogy miért legyen úgy, ahogy gondolom. Persze ha a pár ragaszkodik az általa megismert és előnyben részesített rendhez, akkor igazán elfogadó és megengedő tudok lenni!  Tulajdonképpen teljesen mindegy. De ha rám bízzátok a döntést, a férfi a nő jobbján fog ülni. Azaz a nő lesz a férfi bal oldalán.

Persze ettől függetlenül a vonulás és ülés rendje nem könnyű kérdés!

Sokféle variáció létezik. Most különböző nézőpontokat fogunk megvizsgálni ahhoz, hogy végül könnyedén el tudjátok dönteni, hogy számotokra melyik a megfelelő.

1. Az anyakönyvvezetőnél: 

A szabályok szerint az anyakönyvvezető előtt a férfi jobbján ül a nő. Melynek a történelem során azért volt jelentősége, mert a férfi Jobbik oldalán sétált az a hölgy, akit a férfi hivatalosan is a társává fogad(ott).

Más részről ha a nagyurak szeretőt tartottak, vagy ha válás után újra házasodtak, esetleg kapcsolatot létesítettek, akkor erre azt mondták, „bal kézre házasodott” – gyerekeiket is úgy nevezték, hogy „bal kézről született utódok”. Bal kéz oldalán kísérték ezeket a hölgyeket, mert bűnös viszonyt folytattak velük.

2. Egy másik nézőpont szerint:

A régi korokban, mikor még a férfiak kardot viseltek és használtak, általában bal oldalon hordták azt. A házasságkötés időpontjában, vagy az esküvőt megelőzően vagy a szertartáson ugyanis előfordult, hogy el akarták rabolni az arát. Ezért biztonsági okból a nő a férfi bal oldalán vonult. Így veszély esetén mikor jobb kézzel kihúzták a kardot hüvelyéből, nem sértették vagy vágták meg a szeretett nőt.. Mivel a bal oldalon hordták a kardot, ezért célszerű volt, hogy a hölgy is a bal oldalon vonuljon mellettük. Végül, a szertartás után, amikor kivonulnak a templomból, az irány amúgy is automatikusan megfordult, így a nő átkerült a jobb oldalra, az őt megillető megfelelő helyre, a férfi jobb oldalára.

A már említett okokból a Templomi esküvőn: A férfi bal oldalán vonul be a nő. Mert amikor bemegy a jegyespár a templomba, még Isten előtt a viszonyuk nem szent, csak a házasságkötés után lesz hivatalosan a férfi és a nő egy pár. Kivonuláskor már a férj másik oldalára kerül a nő, megfordul a rend. Ekkor lesz vallás szerint elfogadott a házasság.

Általánosságban a Polgári esküvőn: Általában a férfi jobb oldalán ül a nő. Persze remélem nem muszáj ezzel egyetértenem...

3. Az elme működése szempontjából is vizsgálhatjuk ezt a kérdést (nevezhetjük anatómiai szempontnak is): 

A nő mindig legyen a férfi bal oldalán. Azaz, a férfi legyen a nő jobbján. Miért?

Hogy a férfiasságát megőrizve, erős férfi tulajdonságokkal felvértezve irányítója, vezetője legyen a családnak.

Mert a férfi a cselekvés, irányítás, logika, struktúra, stratégia és tervezés világában létezik.

A nő, vagyis a női oldal a gyengédség, befogadás, érzések, kreativitás, intuíció témáiban mozog otthonosan. 

Ezek a nőiség, anyaság, gondoskodás és befogadás érzéséhez kapcsolódó fogalmak a bal oldal, azaz a női oldal tulajdonságai.

Szóval ha a férfi vezető képességeit kívánjuk támogatni, a férfi oldalon hagyjuk, hogy ott  kiteljesedjen.

Szóval véleményem szerint mindenki döntsön belátása szerint, csak aztán a szertartás előtt időben jelezze szándékát! 


Örömteli készülődést kívánok nektek!

Üdvözlettel: Bédy Eszter


Bédy Eszter Diána

Szertartásvezető

Kedves Érdeklődő!

Bédy Eszter vagyok, okleveles szertartásvezető. 

Az esküvő napját a tökéletes pillanatok és érzelmi magaslatok teszik emlékezetessé! Ennek az élménynek a...

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:

Blogértesítő

Ha szeretnél értesülni a legfrisebb cikkekről, add meg e-mail címedet:


Keresés

Cikkajánló

Szükségem van szertartásvezetőre?
2017-12-11

Nem feltétlenül. Az attól függ, hogy Ti ketten hogyan szeretnétek megélni a Nagy Napot. Érdemes erről időben beszélgetnetek a Vőlegényeddel, mert a szertartás az esküvő legmeghatározóbb része...Tovább

Szakember kereső hirlevél