Esküvői fotós választás sorozat, 1. rész

2016-10-28 - Kánai Fotó

Esküvőre készülsz a pároddal, és nem tudsz választani fotóst, mert rengeteg választási lehetőséged van? Íme egy sorozat, ami segít egy kicsit tisztábban látni a legapróbb részletekig átrágva az esküvőfotózást. Ebben a több részes cikksorozatban fény derül mindenre ami ebben a témában előtérbe kerülhet. Kezdjük is az elején.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Akármilyen gyakran is jársz esküvőre, valószínűleg nem tudatosan figyeled az egészet, apró részletekig végig gondolva, hogy melyik szereplő mikor és mit csinált, azt jól csinálta-e. Inkább a végén lesz egy érzésed, hogy mennyire érezted magad jól, és milyen érzéseket keltett az egész esküvő.

Bonyolódik a helyzet, ha ezt át kell helyezned a tudatosság irányvonalára, és magadnak választani egy fotóst (igaz ez az esküvő bármelyik fő részére is). Rengeteg kérdés merül fel. Az első részben ezekre segítek egy kicsit rávilágítani. (Még nem megválaszolni, azt majd kérdésenként, témakörönként fogom. )

A legfontosabb kérdés: szeretnéd-e megörökíteni az esküvődet? Amennyiben igen a válaszod: Fénykép vagy videó legyen? Esetleg mindkettő? Nézzük meg először csak a fényképes vonalat. A videó részt később fejtem ki.

Ki legyen az esküvői fotós? Kell-e profi, vagy majd „a haver kattogtat párat”? 

Erre csak egy válasz lehetséges: Csak profi fényképész jöhet szóba! (igen, ez egy szakma, hivatalos végzettséggel, bizonyítvánnyal….) 

Ez ennyire egyszerű. Elmondom miért is gondolom így: van végzettsége, megfelelő profi felszerelése, tapasztalata. Ezek a legfontosabbak. Természetesen számtalan előnye van még, de ezekre később, több részletben térek ki.

A tökéletes esküvői fotós

Miért ne kérjünk fel testvért, családtagot vagy művész barátunkat a saját esküvőnkre? 

Mert ha valakit meg akarsz hívni, akkor kizárólag vendégként hívd meg, hogy megtisztelje a legszebb napot az életedben, és jól érezze magát Veled együtt. Ha nem csak vendégként gondolsz rá, akkor ő nem fogja jól érezni magát (feszült lesz, amiért félúton lesz az ünneplés és a fényképezés között), és a munka sem lesz olyan, amit elvárnál. 

Odáig leszűkítettük a kört, hogy profi fényképészre van szükséged. Még mindig rengeteg a lehetőség, hogy kit válassz. Van néhány egyszerű tisztázni való, ami szükséges ahhoz, hogy megkeress egy profit:


  • mikor lesz az esküvő és hol (dátum és óra, például: 2017.05.20, szombat, 17:00 Kölni székesegyház), ráér-e abban az időpontban, illetve mennyire rugalmas időben és helyileg
  • az esküvő részletesebben kifejtve, hogy mire szeretnétek fotóst felkérni: jegyesfotózás, kreatív képek, készülődés, kikérés, templomi szertartás, polgári szertartás, közös fényképezés, vőfély általi programok, vacsora, tánc, gyertyafény keringő, menyecsketánc
  • mennyien lesznek az esküvőn
  • mi az amit elvársz az esküvői fotóstól: a rendelkezésre állás ideje, digitális vagy nyomtatott képek, vetítés, ajándékok, fotókönyv, albumok szerkesztése, esküvői weblap fotóalbummal…

A kiszemelt fotós jelöltekkel személyesen is találkozz, és beszéld át a részleteket. 

Miből tudhatjuk, hogy tényleg profi-e a fotós? 

Rendelkezik néhány fontos ismérvvel:


  • Saját weboldal
  • Névjegykártya
  • Stúdió
  • Hordozható stúdió
  • Profi felszerelés (mindenből tartalék)
  • Kézzelfogható referencia
  • Szakmai végzettség
  • Számlaképes fényképész
  • Rugalmasság
  • Segítőkészség, ötletek, helyszínek (kicsit több esküvőt látott és csinált végig)
  • Közös hang

Esküvői fotós kellékei


Mi az amit mindenképpen kérdezzünk meg az elején?

E nélkül ne is menjünk tovább: ez pedig a szerződés! Hogy miért fontos ez? Hiszen mindkét felet védi és feketén-fehéren le van írva benne minden apró részlet a szolgáltatásról. Ha nem ad a fotós, akkor az gyanús. 

Hamarosan jön a következő rész ebben a témakörben!

Ha kérdésed lenne, keress bátran! Szívesen válaszolok!

Addig is tisztelettel: Kánai Ernő, fotográfus

Kánai Fotó

Esküvői Fotós Esküvői Videós

Kedves jegyespárok,

Országszerte(és még azon is túl) vállalom esküvők fotózását és videózását, a jegyesfotózástól kezdve egészen a reggelig tartó tánc végéig. Mivel nincs két egyforma...

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:

Blogértesítő

Ha szeretnél értesülni a legfrisebb cikkekről, add meg e-mail címedet:


Keresés

Cikkajánló

Házassági évfordulók – avagy az évek múlásának jelentősége
2017-05-17

dr. Czégény Tünde
szertartásvezető



Házassági évfordulók – avagy az évek múlásának jelentősége


A házasság egy csodálatos, bensőséges kapcsolat két ember között, amely ha...Tovább

Szakember kereső hirlevél