Házassági évfordulók – avagy az évek múlásának jelentősége

Telnek az évek, egyik házassági évfordulót követi a másik. A hiedelem szerint mindegyiknek más-más jelentősége van.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

dr. Czégény Tünde szertartásvezető

Házassági évfordulók – avagy az évek múlásának jelentősége

A házasság egy csodálatos, bensőséges kapcsolat két ember között, amely ha hosszú éveken át tart, igazi kincs és érték az életünkben. Ahogyan az esküvő kiemelkedően fontos esemény, úgy az évek múlásával a házassági évfordulók - különösen, ha kerek évszámokról beszélünk - igazi nagy ünnep egy család életében. A házassági évfordulók a mai rohanó világban jó alkalmat teremtenek arra, hogy a házaspárok köszönetet mondjanak egymásnak az együtt töltött boldog évekért, a tartalmas, szép napokért. A köztudatban az ezüst,- arany,- és gyémántlakodalom az ismert, de a házassági évfordulók terén ennél még sokkal több különleges napot tarthatunk számon. Az emberi kapcsolatok az évek során, számos szakaszon mennek át. Felgyorsult világunkban egy tartós házasság igazi kincsnek számít. Ezért is fontos, hogy megünnepeljünk minden évfordulót, ezzel kifejezve hálánkat, szeretetünket az együtt töltött szép napokért.

Kis kutatás után az alábbi, esküvővel kapcsolatos évfordulókat sikerült fellelnem.

Magát az esküvő napját zöldlakodalomnak hívják, utalva arra, hogy a zöld szín a reménység színeként az esküvőn a közös szép jövőbe vetett reménységet szimbolizálja.

1/4 évforduló: „Citromlakodalom A citrom a középkorban az élet szimbólumának számított és ezáltal különleges szerepet töltött be az esküvőkön.

3/4 évforduló: „Sörlakodalom” Az évforduló neve a házastársak között lévő habzó-bizsergő, felfokozott kapcsolatra utal. További magyarázat az évforduló nevére, hogy amennyiben a menyasszony ebben az időpontban még nem esett teherbe, a sör elfogyasztása által az ehhez szükséges tevékenységre ösztönözhető (nem zárja ki a hagyomány a férjek általi sör fogyasztását (valószínűsítem, hogy nem tiltakoznának ellene)

1. évforduló: „Papírlakodalom Egy év után ünnepelhetjük meg. Ennyi idő elteltével a kapcsolat még nem "gyűrhetetlenül" stabil, erre utal a papír vékonysága, amely könnyen összegyűrődhet.

2. évforduló: „Pamutlakodalom” A házastársak már kezdenek összecsiszolódni, a kapcsolat már nem annyira érzékeny, mint a papír, inkább olyan, mint a pamutszál, ami bár sérülékeny, de finom, puha.

3. évforduló: „Bőrlakodalom” Arra utal, hogy a nyersbőr a feldolgozás után válik kellemes viseletté, ahogyan egy házasságon is sokat kell dolgozni, hogy jól működjön.

5. évforduló: „Falakodalom” A munka és a kitartás szimbóluma a fa. Ez már erős, sokat próbált és szépen gyarapszik.

6. évforduló: „Ónlakodalom”. A párok a házasság 6. évében úgy viselkednek, mint az ón: hő hatására még formálható, de megkeményedve már stabilan áll. Ekkorra már pontosan kialakultak az erőviszonyok, a párok összeszoktak, nincsenek meglepetések. 7. évforduló: „Rézlakodalom” A réz rugalmas és formázható, de már itt-ott fényesítésre szorulhat. Bizony, jót tesz a kapcsolatnak egy kis figyelmesség, játékokosság, mert hajlamosak vagyunk a hétköznapok megszokásába süppedni. 10. évforduló: „Rózsalakodalom” Teljességében pompázik a szerelem virága és mellette szárba szökken a szeretet, az elkötelezettség. 12 és 1/2 évforduló: „Petrezselyemlakodalom” Petrezselyemtortával fűszerezhetjük meg az évfordulót. Ebben az időben ügyeljünk, hogy ne érezze magát úgy a párunk, mint azok a lányok, akik a bálban petrezselymet árultak.

15. évforduló: „Kristálylakodalom” A kristály törékeny és átlátható, amelyen keresztül a pár már tisztán belelát egymás lelkébe, abban magát látja, mint egy tükörben.

20. évforduló: „Porcelánlakodalom” A porcelán kivételesen értékes és tartós anyag, a rajta lévő kisebb repedések csak az időt és nem a porcelán értékét jelentik.

25. évforduló: Ezüstlakodalom” Az együtt töltött negyed évszázad méltó a nagyobb ünneplésre. A szimbólum arra utal, hogy a 25 év házasságban eltöltött idő elérésétől a házasság úgy ragyog, mint az ezüst. Időnként fényesíteni kell, és a csillogásában meglátjuk önmagunkat.

30. évforduló: „Gyöngylakodalom” A házasságban eltöltött 30 év után tartjuk. A házasságban úgy múlnak az évek, mint az egymás mögé fűzött igazgyöngyök egy gyöngysoron. Mindegyik más formájú, mindegyik másként fénylik, mégis csodaszép egységet alkot és ettől szép igazán. Urak, itt az alkalom, hogy stílusosan egy szép gyöngysort ajándékozzanak a feleségüknek!

35. évforduló: „Vászonlakodalom” A vászon anyag szinte elnyűhetetlen, elszakíthatatlan, ugyanakkor rugalmas is. A házastársak kapcsolata is ilyen, már kiállta az idők próbáját, ismerik egymás jó és rossz tulajdonságait, de még mindig elég rugalmas ahhoz, hogy alakítsanak rajta.

40. évforduló: „Rubinlakodalom” A szimbólum a rubin kivételes értékére, szépségére utal. A rubin az élet és a szerelem drágaköve, a fénye, izzása és keménysége a házasság stabilitását jelenti. Negyvenévnyi házasság olyan komoly érték, mint maga a rubin kő.

50. évforduló: „Aranylakodalom” A szeretett fél mellett eltöltött félévszázad megkívánja az ünneplést, mégpedig a teljes nagycsalád körében, hiszen addigra már a gyerekek unokákkal ajándékozták meg az aranylakodalmat ünneplő házaspárt. A hagyomány szerint ilyenkor a házaspár új aranygyűrűt vásárol, fogadalmukat megújítják, ismét egymáshoz kötik az életüket. A szimbólum szerint az arany értékes és maradandó, mint maga a házasság.

60. évforduló: „Gyémántlakodalom” Kevés embernek adatik meg, hogy ezt megünnepelhesse. Hatvan évvel az esküvő után szeretetben, megbecsülésben élni drága kincs, éppen úgy, mint a gyémánt, amely értékes, ragyogó és híresen ellenáll minden külső erőnek, mint azok a házastársak, akik ennyi évet töltöttek együtt.

65. évforduló: „Vaslakodalom” Hatvanöt év házasság után ünnepelhetjük a vaslakodalmat, amely azt a vasakaratot szimbolizálja, amellyel a pár jóban és rosszban is kitartott egymás mellett.

70. évforduló: „Kegyelemlakodalom” Hát… ha valaki olyan szerencsés, hogy hetven évet tölthet házasságban, az leginkább a házastársának legyen hálás! Nagyon jó a társa annak, aki ezt megérheti. Ez egyben a köszönet napja is. 75. évforduló: „Koronaékszer-lakodalom” Ez bizony nagyon ritka alkalom, amelyhez méltó ünneplésnek kell társulnia. Ezzel mintegy megkoronázhatjuk a közös életünket!

dr. Czégény Tünde

szertartásvezető

Forrás: INTERNET

Szertartásvezető Dr.Czégény Tünde

Szertartásvezető

Dr. Czégény Tünde vagyok, okleveles szertartásvezető, civilben jogász. Boldoggá tesz, hogy a párok nagy döntésének részese lehetek, hogy...

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:

Blogértesítő

Ha szeretnél értesülni a legfrisebb cikkekről, add meg e-mail címedet:


Keresés

Cikkajánló

Tippek az esküvői fotós kiválasztásához
2016-04-30

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig nézzük meg az esküvői fotós referenciáit. Egy jó fotósnak kell ilyennel rendelkeznie. A referenciák tanulmányozásakor...Tovább

Szakember kereső hirlevél