Esküvői helyszínek

Ha minden esküvői-lakodalmi helyszín, ahol eddig ceremóniamesterként dolgoztam tökéletesen alkalmasnak bizonyult volna erre a feladatra, ez az írás nem született volna meg, de ez nincs így, ezért tapasztalataim alapján néhány tanácsot adnék e kérdésben.

Tetszik? Oszd meg az ismerőseiddel:

Konkrét vendéglátó helyeket, rendezvényházakat természetesen nem említek, de minden megállapítás mögött saját, sokszor kellemetlen vagy éppen nagyon jó élményeim állnak. Ezen kívül itt csak azokról a szempontokról írok, amikkel kapcsolatban a párok sokszor megbánják a döntésüket. Amiben könnyebb jól dönteni (van-e szállás az étterem közelében, elhelyezkedés stb) azzal most nem foglalkoznék.

Informálódjatok!

A legfontosabb, hogy pusztán azért mert "tetszik" egy hely, elvarázsol a miliője és az üzleti ajánlat is jó még ne döntsetek mellette!

Eggyel jobb, de még szintén kevés, ha vendégként részt vettetek ott egy esküvőn vagy más rendezvényen, hiszen már van egy tapasztalat, de nem tudhatjátok, hogy milyen vitái (csatái) voltak a megrendelőnek, azaz pl az ifjú párnak a tulajdonossal, mi az, amit megígért, de nem teljesítette, milyen plusz kérésekért kellett fizetni és mennyit, mi az, amit pl a konyha másként csinált, mint ahogy kérték, stb. Némely helyen egy plusz etetőszéket sem lehet kérni, vagy külön kell fizetni a kihelyezett szertartás hangosításáért és egyebekért, ami másutt benne van az árban. Mindezeket vendégként nem érzékeljük, részünkről "tökéletes és gyönyörű" lehet egy adott esküvő, közben a háttérben "érdekes" dolgok történhettek és sajnos szoktak is történni.

A legjobb, ha beszéltek olyan párral, akinek ott volt az esküvője illetve olyan szolgáltatóval, aki ismeri a helyet. A zenészek, fotósok ceremóniamesterek stb között rendszeresen téma a helyek szolgáltatása, nemcsak a saját, hanem a párok szempontjából is, (ez persze legtöbbször ugyanaz), magyarul ÉRTÜNK HOZZÁ, A MUNKÁNK RÉSZE tájékozottnak lenni ez ügyben. Kérdezzetek meg bennünket előtte, sok kellemetlenséget megspórolhattok!

Szabad tér, sátor.

Előbbit soha, utóbbit is csak esetleg... Ridegen hangzik, de ha segíteni akarok, akkor ezt kell, hogy mondjam. A szabadtéri, kihelyezett szertartások kal semi gond, ha nagyritkán a "b" helyszínre kényszerülünk az eső miatt, a napot ez még nem rontja el és olyan ritkán kerül erre sor, hogy megéri ez a kis kockázat.

Lagzit viszont SOHA ne tervezzünk szabad, vagy éppen hogy fedett, de oldalról nyitott helyre, akármilyen hangulatos is! Az esetleges eső gyakorlatilag véget vet a rendezvénynek, oda a jó hangulat, a szép ruhák vállalhatatlanul összekoszolódnak, a zeneszolgáltató valószínűleg milliós technikája tönkremegy. Mindez még egy kevésbé profi sátornál is igaz., ha nagy szél van, mert megbontja, befúj, becsap... Véleményem szerint, ha csak olyan helyszínt érdemes választani, ami alkalmas arra, hogy akár egy esős-viharos időben is zavartalanul bulizzon a násznép. Ha a lagzira is van egy "B" helyszín eső esetére, az pedig nyilván nem egy tökéletes rendezvényterem, hiszen akkor eleve azt adnák ki erre a célra. Jártunk már így, egy külön teremben volt a vacsora, egy szomszédosban pedig a tánc. Talán mondanom sem kell, hogy nem ez volt a legjobb lagzi, amiben voltam...

És ha még nincs is eső, éjfél után már egész hűvös tud lenni, még nyáron is, (nem beszélve a tavaszi, őszi lagzikról) ezt sokan elfelejtik, a vendégek pedig szivárognak haza, mert fáznak. Komolyabb sátrakban van értelme és szükséges is ún. hőgombákat elhelyezni, ez megoldhatja ezt a kérdést. Léteznek ilyen helyszínek, még októberben is voltam ilyen körülmények között esküvőn, tény, hogy nem volt túl hideg, minden remekül ment, de bizony lehetett volna sokkal rosszabb is az idő.

Se nem kicsi, se nem nagy

Arra minden pár figyel, hogy legyen elég hely a vendégeinek, de néha az is gond, ha túl nagy termet választunk, mert egyszerűen nem otthonos, nem bensőséges a hangulat, ami bizony fontos egy esküvőn, akkor is, ha százan vagyunk. Egy kétszázötven főnek is alkalmas teremben "lötyög" ennyi ember, sokkal nagyobb technikát igényel a hangosítás, az pedig egyszerűen NINCS minden zeneszolgáltatónak.

Ha túl sok felé "elkóborolhat" a vendég, ha túl messze van a dohányzóhely a vacsorahelyszíntől, ha kellemetlenül messze van a mosdó, mind hátrány, érdemes ezeket is figyelembe venni és -mint mint nem győzöm eléggé hangsúlyozni-olyantól előzetes tanácsot kérni, aki ért hozzá és jól informált ez ügyben.

Légkondi, hangerő, személyzet...

Sajnos több esküvői helyszínen "eljátszák" azt, hogy van ugyan légkondi, de a nagy (és jó meleg) napon egyszerűen közlik, hogy ennyi, nem tud többet vagy egyszerűen elromlott és a hőség bizony sokat tud rontani egy lagzin. Alap, hogy a vendégek egyszerűen kimennek és odakint beszélgetnek .

Ezt, vagyis, hogy hol működik rendesen a légkondicionáló is csak egy tapasztalt szolgáltatótól fogjátok megtudni.

Időről-időre szembesülünk azzal, hogy éjfél után, amikor a leginkább felpörögne a buli, lentebb kell venni a hangerőt mert a zavarja valamelyik közeli épület lakóit, vagy az adott hely szállóvendégeit. Egy lagziban!!! Mindezt nyilván a tulajdonos is előre tudja, elvállalja a rendezvényt, majd a legrosszabkor szól, hogy "légyszíves". Mondanom sem kell, hogyan hat ez a hangulatra egy esküvői buliban... Erről is kérdezősködjetek, tőlünk, szolgáltatóktól illetve a kiszemelt hely tulajdonosától, mert ezeken a helyeken is rendszeresek a lagzik, csak rendszeresen el is játszák ezt kis apróságot, előre pedig a legritkább esetben szólnak.

Vannak helyek, ahol lényegében alkalmatlan a személyzet egy átlagosnak mondható, nyolcvanfős lagzi felszolgálói munkájának elvégzésére, de ez is csak menet közben fog kiderülni. Van, ahol a szolgáltatókat tekintik lényegtelen tényezőknek, azaz, csak nagyon soká, hiányosan, külön kérésre stb szolgálják, ki őket holott a párok UGYANANNYIT FIZETNEK az ő ellátásukért is, mint a vendégekéért, és mindenképpen jó befektetés "jól tartani" azt, aki épp az ember esküvőjén dolgozik, annak hangulatát hivatott emelni vagy éppen videóval, fotóval dokumentálja azt. Mindezt a párok is így gondolják, ezt rendszeresen és nagy örömmel tapasztaljuk, ám a pincérek részéről ez-ritkán ugyan-de nem feltétlenül érezhető.

Hogy ne nyújtsam hosszúra ezen, második blog bejegyzésemet se, itt megállnék a lehetséges hibák sorolásánál és még egyszer arra hívnám fel a figyelmet, hogy szó szerint NEM KERÜL SEMMIBE olyantól informálódni, akinek sokkal nagyobb tapasztalata van e téren mint egy házasulni készülő ifjú párnak viszont nagyon sok kellemetlenségtől megkímélhetitek ezzel magatokat és a násznépet is.


Böszörményi Kovács Zsolt

Ceremóniamester

Komoly mégis vicces. Aki mindenre odafigyel és akire mindenki odafigyel. Kicsit stand-up-os, kicsit műsorvezetős. Ceremóniamester, de igyekszik modern vőfélyként is viselkedni, hogy a nagymamák...

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel:

Blogértesítő

Ha szeretnél értesülni a legfrisebb cikkekről, add meg e-mail címedet:


Keresés

Cikkajánló

Köszönetajándék és ami mögötte van
2017-03-27

Az esküvőkön ismét elterjedőben van a köszönetajándék adása. Azt a kedves célt szolgálja, hogy a pár kifejezhesse köszönetét, háláját, tiszteletét a jelenlévő rokonoknak, barátoknak, vagyis...Tovább

Szakember kereső hirlevél